PROJECTES EN CURS

 

Metodologies per als impactes econòmics del canvi climàtic a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

IP: Jaume Freire

CETAQUA

2023-2024


En el marc del projecte europeu ICÀRIA (Improving ClimAte Resilience of crItical Assets), Jaume Freire col·laborarà amb CETAQUA en el desenvolupament de metodologies per als danys causats per diferents riscos del canvi climàtic, com a inundacions, sequeres, onades de calor, incendis forestals i altres fenòmens meteorològics extrems. També proporcionarà assessorament i suport en la realització de simulacions per a avaluar l'impacte econòmic d'aquests riscos naturals en l'àrea metropolitana de Barcelona (AMB), utilitzant diversos mètodes aplicats.

Mesura multidimensional de la fragilitat

IP: Hannes Mueller

FFO- S05-P-01-German Government

2023-2024


L'objectiu d'aquest projecte és secundar de manera pràctica els processos de presa de decisions en el Ministeri Federal alemany d'Afers exteriors mitjançant aplicacions d'intel·ligència artificial (IA) i processament del llenguatge natural (PLN). El projecte està desenvolupant una mesura de la fragilitat multidimensional per a cartografiar mensualment la fragilitat en diverses dimensions (com a conflicte, economia, gènere i canvi climàtic) per a tots els països. Això permetrà al Ministeri d'Afers exteriors desenvolupar polítiques basades en una millor previsió d'aquestes dimensions de la fragilitat. Alguns exemples de mesures de fragilitat que pretenem desenvolupar són la predicció del col·lapse de la producció agrícola per catàstrofes climàtiques, la predicció de l'entorn fiscal i la predicció dels fluxos de refugiats.

Anticipant nous conflictes: Una avaluaciĆ³ global del risc a tres anys

IP: Hannes Mueller

FCDO-UK Government

2023-2024


En col·laboració amb l'Oficina de Conflictes, Estabilització i Mediació (OCSM sigles en anglès) del Ministeri d'Afers exteriors, de la Commonwealth i de Desenvolupament del Regne Unit (FCDO), hem elaborat una llista de països pacífics per a orientar les accions preventives. Finançat per uK Aid Direct, el nostre informe de febrer de 2024 inclou llesta i detallades “fitxes informatives” per a més de 180 països, oferint als responsables polítics una visió exhaustiva dels factors que impulsen el risc de conflicte. Hem millorat el mètode de previsió de conflictforecast.org per a predir els riscos de conflicte en els pròxims 36 mesos integrant variables estructurals com la democràcia i els indicadors d'exclusió del conjunt de dades VDEM. Aquest projecte també ha introduït avanços clau que s'incorporaran a conflictforecast.org, com la millora del tractament de les dades, la consideració dels nivells de violència dels països veïns i l'ús d'insercions de text d'articles de notícies. A més, adaptem el nostre Model Dinàmic d'Alerta Primerenca i Acció per a identificar millor els països en els quals les mesures preventives podrien reportar majors beneficis.

Agregació i adquisició d’informació als mercats: aspectes positius i normatius

IP: Jordi Brandts i Xavier Vives

IESE

2021-2027


IESE i la Fundació d’Economia Analítica han signat un conveni de col.laboració per al desenvolupament de treballs de recerca sobre aspectes positius i normatius de l'agregació i adquisició d'informació en mercats. L’objectiu d’aquesta recerca és analitzar els incentius dels agents econòmics per adquirir informació quan posteriorment han de competir i operar al mercat, analitzar les estratègies d’adquisició i negociació d’informació i l’impacte del benestar en tots els participants del mercat l’anàlisi del qual servirà per prescriure mesures polítiques. El projecte pretén contrastar les prediccions dels models teòrics amb evidències experimentals en escenaris simplificats. En particular, tindria com a objectiu validar al laboratori la taxonomia derivada del comportament obtinguda en l'anàlisi teòrica. Els resultats de la recerca serviran de base per a la publicació d’articles sobre aquesta materia.