PROJECTES EN CURS

 

Mesura multidimensional de la fragilitat

IP: Hannes Mueller

FFO- S05-P-01-German Government

2023-2024


L'objectiu d'aquest projecte és secundar de manera pràctica els processos de presa de decisions en el Ministeri Federal alemany d'Afers exteriors mitjançant aplicacions d'intel·ligència artificial (IA) i processament del llenguatge natural (PLN). El projecte està desenvolupant una mesura de la fragilitat multidimensional per a cartografiar mensualment la fragilitat en diverses dimensions (com a conflicte, economia, gènere i canvi climàtic) per a tots els països. Això permetrà al Ministeri d'Afers exteriors desenvolupar polítiques basades en una millor previsió d'aquestes dimensions de la fragilitat. Alguns exemples de mesures de fragilitat que pretenem desenvolupar són la predicció del col·lapse de la producció agrícola per catàstrofes climàtiques, la predicció de l'entorn fiscal i la predicció dels fluxos de refugiats.

Previsió de conflictes: avaluació de les opcions d'intervenció per a Nigèria

IP: Hannes Mueller

FCDO-UK Government

2022-2023


Aquest projecte té com a objectiu desenvolupar un marc d'avaluació de polítiques per a la prevenció i intervenció de conflictes en el cas de Nigèria en tres passos:

  1. basant-nos en el context nacional desenvolupat per al FCDO, proporcionarem estimacions dinàmiques dels costos (en termes de víctimes mortals, violència sexual, desplaçaments i costos econòmics per a Nigèria i costos comercials, costos d’AOD i costos de manteniment de la pau per a la comunitat de donants i el Regne Unit)
  2. simular com els diferents paquets d'intervenció poden ajudar a Nigèria a estabilitzar-se i estimar la seva probabilitat global d'èxit i els seus beneficis i costos
  3. desenvolupar una versió subnacional del nostre marc utilitzant estimacions de risc subnacional, estimacions de costos i un model subnacional d'intervencions polítiques
  4. simular l'aplicació de les intervencions a nivell subnacional, és a dir, en sectors i regions específiques del país

El projecte es beneficiarà del treball previ per al FCDO, que s'ampliarà en dimensions fonamentals. Ho desenvoluparem en col·laboració amb l'oficina del FCDO a Nigèria per a arribar a una solució a mesura que apunti una sortida als conflictes armats.

Desenvolupament d’un model i un indicador per a mesurar el benestar percebut de la població

IP: Ada Ferrer

GGAP-Generalitat de Catalunya

2023


Un equip de treball de la FEA liderat per Ada Ferrer-i-Carbonell col·laborarà amb la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva de la Generalitat de Catalunya en el desenvolupament d’un nou indicador de país que valori el grau de benestar de les persones a Catalunya.  L’equip de treball de la FEA analitzarà les dades de l’enquesta de benestar dels catalans per desenvolupar un model estadístic a partir de les dades d'aquesta enquesta. Amb aquest projecte es vol avaluar el benestar percebut de les persones a Catalunya.

AXA POSTDOCTORAL FELLOWSHIP

2021-2023


Ursulla Mello ha estat guardonada amb una beca postdoctoral AXA per a un periode de dos anys, per tal de donar suport al seu projecte "Polítiques públiques per fer front a la desigualtat" a la Fundació d’Economia Analítica i l’IAE-CSIC. Durante la beca se estudiarà com la política governamental pot reduir la desigualtat en l'accés a l'educació superior. La beca AXA és un esquema de finançament que té com a objectiu donar suport a joves investigadors prometedors en un tema prioritari en línia amb AXA i la Societat. Aquest suport ha de ser transformador per a la investigadora i l’avenç del seu camp de recerca. En el marc del projecte s'han publicat els següents treballs:

-Affirmative action and the choice of schools.

-Affirmative action and demand for schooling: evidence from nationwide policies


Més informacióó sobre el projecte a https://www.axa-research.org/en/project/ursula-mattioli-mello

Agregació i adquisició d’informació als mercats: aspectes positius i normatius

IP: Jordi Brandts i Xavier Vives

IESE

2021-2023


IESE i la Fundació d’Economia Analítica han signat un conveni de col.laboració per al desenvolupament de treballs de recerca sobre aspectes positius i normatius de l'agregació i adquisició d'informació en mercats. L’objectiu d’aquesta recerca és analitzar els incentius dels agents econòmics per adquirir informació quan posteriorment han de competir i operar al mercat, analitzar les estratègies d’adquisició i negociació d’informació i l’impacte del benestar en tots els participants del mercat l’anàlisi del qual servirà per prescriure mesures polítiques. El projecte pretén contrastar les prediccions dels models teòrics amb evidències experimentals en escenaris simplificats. En particular, tindria com a objectiu validar al laboratori la taxonomia derivada del comportament obtinguda en l'anàlisi teòrica. Els resultats de la recerca serviran de base per a la publicació d’articles sobre aquesta materia.

Desenvolupament d'indicadors de risc econòmic, polític i sobre la política econòmica, amb una perspectiva global, a partir d'anàlisi textual, mitjançant l'ús de tècniques de "machine learning"

IP: Hannes Mueller

Banco de España

2020-2023


Els riscos polítics són un problema clau per als països en desenvolupament i recentment també han afectat els països d'Europa indirectament a través de la migració forçada i directament a través de desafiaments polítics en el seu ordre polític. Això ha desencadenat diverses iniciatives en la comunitat internacional de donants que apunten a reduir la fragilitat dels estats. La crisi de Covid-19 està destinada a reforçar aquests problemes a mitjà termini. En les ciències socials, la recerca sobre la fragilitat ha rebut molta atenció durant molt de temps i, més recentment, el tema també ha estat abordat per investigadors externs a les ciències socials i, específicament, en l'aprenentatge automàtic


Aquest projecte té tres objectius:


1.- Usar les eines desenvolupades per Mueller i Rauh (2018, 2019) basades en el text de milions d'articles de periòdics que s'actualitzen constantment per a generar previsions mensuals sobre risc polític per al Banc d'Espanya així com per altres actors públics i investigadors interessats.

2.- Adaptar aquest indicador a les necessitats del Banc d'Espanya per a desenvolupar i proporcionar previsions addicionals de riscos polítics i econòmics.

3.- Avaluar la capacitat d'aquesta eina per a generar prediccions eficaces en temps real (fora de mostra).


En relació a aquest projecte s'ha creat la  pàgina web https://conflictforecast.org/, amb l'objectiu d'ajudar als esforços preventius i fer que el mètode sigui accessible per a un públic més ampli a través d'eines de visualització de dades d'avantguarda, així com posar els pronòstics a la disposició de professionals i equips de recerca de tot el món. Així mateix s’ha presentat el document de treball “Conflict, social unrest and policy uncertainty measures are useful for macroeconomic forecasting” on generem mesures mensuals de “inestabilitat institucional” per a Brasil, Colombià i Mèxic i les utilitzem per predir el PIB trimestral utilitzant els mètodes estàndards de macroeconomia. Els resultats indiquen clarament que la mesura d’inestabilitat institucional utilitzada és molt útil per fer prediccions.